КЕВР обсъди увеличение на цената на газа за януари. Булгаргаз иска близо 28%

...
КЕВР обсъди увеличение на цената на газа за януари. Булгаргаз иска близо 28%
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ поиска газът да поскъпне с 28%, а не с 40%

КЕВР обсъди увеличение на цената на газа за януари. „ Булгаргаз ” желае близо 28% по-скъп газ или 186 лв. за мегаватчас.

Шефът на КЕВР увери, че няма да има повишаване на тока, парното и топлата вода през януари. Предварителното заявление на „ Булгаргаз ” беше за цена от 204 лева за MWh, което представлява скок от 40%. Окончателното предложение за цената на газа за идната година, ще бъде подадено в Комисията на 1  януари.

Няма да има повишаване на тока, парното и топлата вода през януари, заяви ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

" Българските жители могат да бъдат спокойни, че енергоресурсите както топлинна сила, по този начин и електрическа сила, остават без смяна. С това свое деяние в действителност Комисията подкрепя задържането на инфлацията. Това е антиинфлационен механизъм, тъй като се знае, че един от най-големите източници за повишение на инфлацията в европейските страни се явява точно цената на енергоносителите. Няма да го допуснем това ".

Природният газ може да нарастне с към 28% през януари, вместо с плануваните 40%. Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Деница Златева по време на публичното разискване на цените.

" Очакваната цена, която бихме внесли на 1 януари, към днешна дата понижението е с към 18 лв.. Освен обстоятелството за динамичността на борсовия показател, има още два съставния елемент, които са извънредно значими при усъвършенстване на януарската цена. " Булгаргаз ", като регистрира необикновеното топло време през месец декември, добиваше доста по-малко количество от газохранилището в Чирен от плануваното, като в същото време виртуално нагнетявахме спомагателни количества в Чирен ", сподели Златева.

" Намаляване на цената в Чирен посредством виртуално нагнетяване, понижението на тържищата, най-много на Нидерландската борса се отразява директно. Ние сме водени главно от желанието, от концепцията да предложим най-ниската допустима цена на българските консуматори и самият факт, че подхващаме такива дейности и във връзка с понижаване цената в Чирен, го потвърждават ", изясни още изпълнителния шеф на " Булгаргаз ".

Окончателно решение за цената на природния газ енергийният регулатор КЕВР ще вземе на 1 януари, когато те ще влязат в действие. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР